fredag 11. februar 2011

Atter helg



Tenkte litt om klokka vår og tidssoner.
For det er vel ikke mange av oss som tenker over hvorfor klokken er f.eks 12 i London så er den 13 her og i Tokyo ville den samtidig være 21.
Tanken vår er vel også at solen står opp i øst og beveger seg over himmelen og går ned i vest. Sannheten er at jorden roterer rundt sin egen aksel fra vest mot øst og solen ja den står ganske stille.


Tidssoner regnes ut ifra 0 meridianen som går igjennom Greenwich i London klokken er der 0 Utc (Coordinated universal time). For å få til og dele jorden i soner ble man en gang i verden enige om at jo sålenge jorden brukte 24 timer på å dreie en gang rundt, dette har også veldig mye med gammel navigasjon å gjøre, delte man inn jorden i grader. En gang rundt jorden ble det samme som 360 grader og da som sagt solen bruker 24 timer får vi (360/24) 15 grader hver time. Så for å begynne på 0 er tidsone Greenwich + 7,5 grader til øst og vest. Og da blir vår sone fra 7,5 til 22,5 grader øst. Her i Halden er det ca 11 grader øst. På denne måte kan en legge til 15 grader for hver time til en kommer til 180 grader eller datolinjen som er motsatt av 0 meridianen. Her skjer det rare, at om du reiser herifra østover rundt jorden vil du "vinne" et døgn hver gang du kommer rundt og det motsatte vil skje om du reiser vestover. Så derfor når du passerer datolinjen på vei østover hopper du over en dag og reiser du vest legger du til.
Alle land følger jo ikke meridianene/sonene slavisk, her i Norge ville foreksempel vestlandet hatt samme sone som Greenwich. Men store land som USA og Russland har tidssoner men derimot Kina og India bruker samme tid i hele landet.
Hvor langt er det?
24 timer er lik 360 grader
1 time er lik (360 delt på 24) 15 grader
1. grad er 60 minutter
1. minutt er 1852 meter (1 nautisk mil)
og tar vi 1 min. x 60 x 360 får vi ca 40 000 000 meter som er distansen rundt jorden ved ekvator.


Det ble kanskje mye tall, men verden er ikke enkel :-)
Goede avond.


Ingen kommentarer: